location: Havøysund, Finnmark Norway
program: Development and Design National Touristroutes Havøysund
client: Norwegian public roads administration
size: -
commision type: Direct Commission (2007),
status: Under construction
year: Planned completion 2010


The objective is quite simply to single out and magnify the experience of walking from the roadside down to the seaside at this very special place. Therefore a chief concern was to slow down this movement and make the path itself a means of refocusing the experiential mode: a measured, restrained approach that creates awareness.

The primary functional concern was universal accessibility. Instead of opting for a dual solution with staircase and ramp, we came up with the notion of making the ramp the common entryway and develop it into the integral character of the project. Because of the inclination of the site, and in order to create the reductive motion, the ramp had to be very long. The winding river of the path prolongs the approach and in so doing opens up new perspectives and experiences for the visitor.

Located in the extreme north of Norway, in a landscape almost lunar in its barren and inhospitable beauty, the facility should ideally be completely self-sustainable in terms of power input and waste output. The general notion was to create a human detail in the vastness of the landscape that is as timeless as the landscape itself and that brings attention to the relationship between the duration of experiences and the hugeness of the spatial circumstance.



Målet er ganske enkelt å fremheve opplevlesen av å bevege seg fra veien og bilen til stranden og vannet på dette helt spesielle stedet. En hovedutfordring er å bremse farten i bevegelsen og bruke stien som et middel for å fokusere på den eksperimentelle modus; en målt, behersket tilnærming som skaper bevissthet om det omkringliggende.
Det primære funksjonelle fokus var universellutforming. I stedet for å foreslå en dobbelløsning med rampe og trapp, lagde vi rampen til en felles gangvei som kunne gi prosjektet en helhetlig karakter. Det generelle mål var å skape en menneskelig detalj i det vidstrakte landskapet som er så tidløst som lanskapet selv, og som retter søkelyset på forholdet mellom opplevelsens varighet og storheten i de romlige forhold.

close details
NATIONAL TOURIST ROUTE Rv 889 HAVOYSUND